Стопкадър Фейсбук, ДневникНародните представители взеха важно решение за България.Депутатите решиха да отпадане

...
Стопкадър Фейсбук, ДневникНародните представители взеха важно решение за България.Депутатите решиха да отпадане
Коментари Харесай

Депутатите решиха да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна

Стопкадър Facebook, Дневник

Народните представители взеха значимо решение за България.

Депутатите взеха решение да отпадане възбраната за импорт на пшеница от Украйна. 

„ За “ гласоподаваха 124 депутати, „ срещу “ бяха 69, а 8 се въздържаха.

Дебатите продължиха близо три часа. С текста на проекторешението се предлага отпадане на изключителната мярка за възбрана на импорт на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна след 15 септември. Вносители са съпредседателите на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ Кирил Петков и Атанас Атанасов, от ДПС – Делян Пеевски и Хамид Хамид, както и Румен Христов и Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.  

Лидерът на партия „ Възраждане “ Костадин Костадинов коментира дейности на военния министър Тодор Тагарев: „ Ние поискахме оставката на Тагарев, а той с неописуема безочливост същото това лице назначи собствен сътрудник от държавните служби на Украйна. Той излъга, че заплата от Украйна не е получавал, а по-късно се откри, че са му плащали украински НПО-та. След като Тагарев се назначи за министър на защитата, той назначи Калин Димитров за началник на " ТЕРЕМ ". “

„ Обидно и унизително за нас е, че единствено преди две седмици един българин в Украйна, и то неслучаен българин, беше осъден в Украйна – кметът на Болград бе осъден с акт и предизвестие от езиковия омбудсман на Одеска област. Там, в случай че говорите на недържавен език, вие сте глобявани. Сергей Димитриев, в хода на съвещанието на общинския съвет в Болград, за няколко минути е употребявал тирада и думи на така наречен недържавен език. Глобата е наложена незабавно, тя не се апелира. Това е процедура, която явно ръководещите у нас пазят “, добави още той.

Припомняме, че кметът на Болград през юли се подписа под остро писмо, осъждащо изяви точно на водача на „ Възраждане “.

" Темата с вноса на храни от Украйна към този момент се дискутира много време, освен у нас, а и на всички срещи на министрите на земеделието в Европейски Съюз. Притесненията от страна на земеделските производители са огромни, тъй като Украйна е извънредно мощна земеделска страна, с големи размери, само че основателното терзание е, че Украйна не извършва тежките условия, които са наложени от Европейски Съюз в производството на земеделска продукция. Предвид това, че страната е във война, България поставя всички старания в поддръжка на Украйна. Осигурени са коридорите на солидарността. Премиерът организира диалог с гръцкия министър председател, обезпечени са коридорите до Кавала и Солун “, разяснява земеделският министър Кирил Вътев.

„ Въпросът е какво се случва след 15-ти септември. Притеснението на петорката създаде желанието да се желае продължение на тази възбрана, и аз я подкрепях в четири срещи. Но на последния Министерски съвет бяха изнесени макроикономически индикатори, които демонстрират, че не е толкоз притеснително България да се откаже от желанието за продължение на тази възбрана, тъй като има опция да се набележат ограничения за поддръжка на производителите ни там, където зародят проблеми. До момента има импорт от Украйна; има импорт на изсъхнало мляко, което фактически прави дъмпинг на производителите на свежо мляко. Има импорт и на слънчоглед, влизащ през Румъния като румънски “, добави той.

„ Затова одобрих причините на Министерски съвет и подхващаме следните ограничения: завишаваме контролът на безусловно всички украински артикули, като прецизно ще се управлява съществуването на радиоактивност и на тежки метали. Ще проведем среща със зърнопроизводителите, чакаме да ни показват техните терзания и въпроси, с цел да получат безусловно правилни отговори и да набележим стратегия за деяние. Това е статусът на решението все още. Като върховен управителен орган в страната, чакаме решението на Народно събрание. Решението на Министерски съвет е ясно, известно и е импортирано към този момент при вас “, приключи министърът.

Деян Николов от „ Възраждане “ съобщи: „ Това, което сте напът да извършите, може да го напишем като образец за национално изменничество. От оня ден държавното управление се пробва да изсмучат данни от пръстите си, с цел да защитят предлагането си. “

„ Никой не е по-голям от хляба. Нека не трансформираме тематиката за хляба в популизъм и тенденциозни политически изявления. От Украйна и сега влиза всичко - и пчелен мен, и изсъхнало мляко, и слънчоглед. Причината да завишим контрола са изявления в медиите “, разяснява министър Вътев.

„ Никога не съм бил с наведена глава, нито с приведен взор. В моя чест е свирил българския химн, господин Костадинов, във ваша не знам дали е свирил. Имаме доста работа, не е съществено да слушаме сходни глупости. Не сте ме назначили вие, с цел да ми желаете оставката “, разяснява министър Вътев.

От " Възраждане " обявиха, че Вътев е чиновник, и припомниха: " Ние сме парламентарна република и министърът ни е зависещ, дано не забравяме. " От БСП заявиха, че думите на министъра са неуважителни към депутатите.

" Когато министър-председателят ви е наглец, вие си позволявате да се държите по този начин. Не забравяйте, че не сте във компанията си за шпек ", сподели Цончо Ганев.

„ Министърът не е длъжен да седи тук. Нямаме парламентарен надзор. Той е тук на добра Воля, не е тук, с цел да е нападан и унизен. В момента се употребяват политически дъвки, с цел да се губи времето и да се тормози министър, вместо Народно събрание да одобри значимите законодателства, които са ни в дневния ред “, разяснява Настимир Ананиев.

„ Всички осъзнаваме, че когато сме в общ пазар, цената на този вид артикули като зърното се дефинира от този общ пазар. Всички знаем, че когато има повече от една стока, без значение каква е тя, тя въздейства на цената на този пазар. В случая знаем, че нашите животновъди сега имат потребност от поддръжка за цената на фуражите. Тук има мощни стопански причини. Благодаря на министъра, който имаше смелостта да види целия стопански мотив, а не да приказва от името на една относително дребна група от българското понижение. Горд съм, че това е нашият министър на земеделието. Не той единствено е чиновник на народа – всички сме чиновници на народа и би трябвало да се съобразим с всички тези 7 милиона души. Аз избирам месото да е малко по-евтино, олиото и хляба да са с по-ниска цена “, заяви Кирил Петков.

Радостин Василев коментира речта на Петков: „ Изумително е, че човек със 100 думи в речника може да изговори такива нелепости от трибуната. “

„ И до момента сме внасяли от Украйна слънчоглед. Той не е отровил никого. Зърнените култури също се създават в Черноморския басейн – Русия, Украйна, България, Румъния. На запад най-големият производител е във Франция. Всички отвън черноморския басейн имат потребност от импорт на зърно. И в този момент ще имаме потребност от импорт на слънчоглед, това не е драма. Въпросът е цената. Слънчогледът не е борсова стока, до момента в който пшеницата и царевицата са борсови артикули “, разяснява Вътев.

„ Фирмата, от която аз пристигам, господин Ганев, и пристигам с гордо вдигната глава, е внесла в държавния бюджет 18 млн. лева “, добави още министърът в отговор на думите на депутата от „ Възраждане “.

„ За следващ път присъстваме на обстановка, в която Министерски съвет се пробва да си измие ръцете посредством Народното събрание. Ние от Има Такъв Народ няма да подкрепим това решение. Това криене на държавното управление значи, че то е неспособно “, заяви Тошко Йорданов.

Корнелия Нинова коментира: „ Обсъждаме комплициран въпрос, който има геополитичеко, европейско и национално измерение. Ние няма да подкрепим това решение. За нас от БСП то е изменничество на българския народен интерес. Хлебопроизводителите нито по време на възбрана, нито по време на позволени импорт употребяват украинско зърно за произвеждане на български самун. Те не желаят да употребяват украинско зърно, тъй като ги е боязън, че ще си замърсят производството и няма да има ликвидиране години наред. Данък добавена стойност не се заплаща при експорт, какво Данък добавена стойност желаете да събирате? “

„ Провокирате този източноевропейски блок. Ако Европа реши да продължи възбраната, вие ще я вдигнете ли? Зърното на Украйна не дава отговор на условията за произвеждане на европейските правила, сподели земеделският министър. Сигурни ли сте, че контролът върху зърното ще си свърши работата? Стои и здравният въпрос. Искаме да сме солидарни първо с българския народ, а по-късно с украинския. Нека сложим преди всичко българския народен интерес, българското произвеждане. “

Депутатите продължиха с разискването на план на решение за работата на Народното събрание през септември - октомври тази година.

Предлага се Народното събрание да заседава на 18 и 19 септември, на 25 и 26 септември и на 2 и 3 октомври т.г., а пленарни съвещания да не се организират от 11 до 13 октомври в това число, от 18 до 20 октомври в това число и от 25 до 27 октомври в това число, написа novini.bg.

По това време се организират съвещания на парламентарните комисии. На народните представители се признават единствено транспортни разноски, направени за участия в пленарни съвещания и съвещания на парламентарните комисии. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР